Mikä mahdollistaa nuorten seksuaalisen hyväksikäytön?

Suomessa ja muualla Euroopassa yleistyneen nuorten systemaattisen kaltoinkohtelun tarkoituksena ei ole pelkästään nuorten seksuaalinen hyväksikäyttö. Tarkoituksena on murtaa nuorten itsetunto ja saada heidät väkivallalla ja uhkailulla alistumaan seksuaaliseksi kauppatavaraksi, joka tuo tuloja hyväksikäyttäjille.

Nottinghamin yliopiston taloustieteiden professori David Paton katsoo nuorten laajamittaisen seksuaalisen hyväksikäytön mahdollistuneen, koska kulttuurissamme on alettu pitää alaikäisten seksuaalista aktiivisuutta normaalina osana nuorten kasvuprosessia ja suhteellisen harmittomana niin kauan kuin se perustuu yhteiseen suostumukseen.

Viralliset seksuaalikasvatusohjelmat ovat usein perustuneet virheellisiin lähestymistapoihin ja muokanneet nuoriin asenteita, jotka altistavat heidät seksuaaliselle hyväksikäytölle. Kun alaikäisille lisäksi tarjotaan ehkäisymenetelmiä heidän vanhempiensa tietämättä, "tulee selväksi, että vallitsevat pyrkimykset teini-ikäisten seksuaaliterveyden parantamiseksi ovat usein edistäneet ja pitäneet yllä haavoittuvien nuorten seksuaalista hyväksikäyttöä."

ENGLANNISSA OVAT tuhannet nuoret altistuneet seksuaaliselle hyväksikäytölle parinkymmenen viime vuoden aikana.

14-vuotiaana Rotherhamissa pitkäaikaisen seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi joutunut Sammy Woodhouse julkaisi vuonna 2018 kokemuksistaan kirjan, jossa hän analysoi yksityiskohtaisesti niin sanottua groomausprosessia, jossa voitetaan nuorten luottamus ja heitä muokataan prostituutiota varten.

Sammy uskoi löytäneensä unelmiensa poikaystävän, mutta todellisuudessa hänen "poikaystävänsä", 24-vuotias Ash, oli naimissa ja hänellä oli samaan aikaan seksuaalisuhde parinkymmenen muun tytön kanssa. Hän käytti näiden nuorten tyttöjen seksuaalipalveluja omien velkojensa maksuksi ja myi heitä ulkopuolisille.

Sammylta meni vuosikymmen, ennen kuin hän tunnisti olevansa hyväksikäytetty ja ymmärsi hyväksikäytön johtaneen hänet alastontanssijaksi seksibisnekseen. Sammy kertoo perusteellisesta mielipiteenmuokkauksesta, joka mursi hänen itsekunnioituksensa.

"Ash oli aivopessyt minut ajattelemaan, että oli normaalia tulla kohdelluksi pelkkänä seksiobjektina, joka on olemassa vain miesten nautintoa varten. Hän riisti minulta itsekunnioitukseni ja jätti minulle vain tyhjän persoonan kuoren." Väkivaltainen seksuaalinen hyväksikäyttö oli johtanut siihen, että "en pystynyt käsittelemään tunteitani ja rakensin muurin itseni ympärille."

ROTHERHAMIN POLIISI ja sosiaaliviranomaiset olivat tietoisia nuorten laajamittaisesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mutta eivät puuttuneet siihen. Viranomaiset suhtautuivat välinpitämättömästi alaikäisten seksuaalisuhteisiin, koska he katsoivat niiden olevan ilmausta nuorten elämäntapavalinnasta.

Jopa 11-vuotiaiden arvioitiin osallistuvan molemminpuoliseen suostumukseen perustuvaan seksuaaliseen yhdyntään, kun todellisuudessa aikuiset raiskasivat ja käyttivät heitä hyväkseen.

Kahdessa tapauksessa isät löysivät tyttärensä ja yrittivät pelastaa heidät hyväksikäyttäjien asunnosta. Seurauksena oli se, että isät vangittiin, kun poliisi kutsuttiin paikalle.